De Plat du jour a Menú del dia

L’historia del menú del dia es remunta a mitjans del segle XIX a França, on un tal Pierre Fraysse, al tornar dels EEUU, va obrir un restaurant anomenat Chez Peter's al 1854.
No era realment un menú del día sino un plat du jour, un plat abundant, això si, i cada dia diferent en funció dels millors ingredients que es trobaven al mercat aquell dia. Als segles XIX i XX es va passar a denominar menú du jour i es va exportar l’idea a altres països.

A L'estat espanyol, després de la guerra, el Ministerio de información y turismo, encapçalat per Fraga Iribarne, de mare vascofrancesa, es va inspirar en el menú du jour francès per imposar el que van denominar menú turístico al 1964. Es va fer per fomentar el turisme massiu i barat i al principi era obligatori per tots els restaurants amb preus fixats pel ministeri en funció de la categoria de l'establiment. Aquesta fórmula no va agradar gaire als restauradors perquè veien que en prou feina teníen beneficis i la qualitat del menú va anar baixant.

El verdader èxit no va arribar fins a la liberalització dels preus seguint l’exemple de frança, on els preus sempre havien sigut lliures. Actualment hi ha molta varietat de menús del dia, de la idea bàsica de dos plats i postres fins a menús del dia amb més de 30 plats a escollir. El fet d’haver de escriure cada dia un menú diferent, ha provocat que molts restaurants conservin el mateix menú tota la setmana. D’altres tenen diferents menús ja fets i els van alternant en diferents dies.

Menus.cat neix amb l’objectiu de facilitar la feina als restauradors i que puguin tornar amb facilitat a l’idea original de poder oferir un menu cada dia diferent en funció del mercat. Amb aquesta eina, canviar un plat del menú és molt senzill i ràpid, a més, evita faltes d’ortografia garrafals i et tradueix els textes fins a 10 idiomes, incloent el rus.

Antigament a molts restaurants de la costa es posaven grans panells plens de fotografies dels plats, cosa que facilitava la tria als clients.