Petit tutorial
Com fer fotos de plats
Les fotografies de plats cuinats poden ajudar al client a triar un plat, però també el poden ajudar a canviar de restaurant.
La fotografia és un art i un ofici, aquesta modesta guia no pretén suplantar la feina dels bons professionals sinó millorar la qualitat de les nostres fotografies i aconseguir que els nostres plats es presentin de la millor manera.
Aquest tutorial va enfocat a fer millors les fotografies preses amb telèfons mòbils i per ser vistes en una pantalla petita , per tant no es necessària una gran resolució, les càmeres dels telèfons actuals tenen una resolució superior a la necessària .
El programa "menus.cat" redueix les fotos a 1000px per emmagatzemar la foto, resolució més que suficient.
No entraré aquí en temes culinaris, però voldria començar dient que una bona presentació el plat és essencial, podem fer una foto d'un entrecot sobre un plat, però si aquesta carn porta una guarnició decorativa, com un parell d'espàrrecs o pebrot verd , un tomàquet petit o una crema de moniato, el plat tindrà un altre aire. Els petits detalls marquen la diferència.Tractem nostres plats com obres d'art i ja tindrem mitja feina feta.
El primer que em procurar és de fer les fotografies amb una bona il·luminació, això ens permetrà que les fotos no ens surtin mogudes per la baixa velocitat d'obturació. Com menys llum tenim, més temps ha d'estar obert l'obturador per deixar entrar la llum, amb el consegüent risc que la foto quedi moguda. En el cas que ens passi això i no podem posar més llum, tenim l'opció de pujar la sensibilitat ISO de la càmera.
Jo recomano no fer les fotos des de sobre amb la càmera absolutament vertical, això aplana els plats, la millor manera sol ser des del mateix angle en què el comensal veu el plat, un angle de 45º.
Apropem-nos al plat, vigilem els reflexos de les llums que tinguem per sobre, busquem la millor cara del plat i si cal, fem fotos de tots els costats. Desaconsello l'ús del flaix, perquè aplana la perspectiva elimina les ombres, millor una llum lateral que marqui ombres i llums.
Un cop disparada la foto comença el treball més interessant, el retoc. Poques vegades una fotografia no necessita una millora.
Obrirem la foto des de la galeria y clicarem el botó d'edició representat per un llàpis.
Aquí tenim la opció de girar la foto per alinear-la bé.
I la de retallar, desplaçant els cantos de la foto per enquadrar-la.
Després cal retocar les llums
Tenim un bon grapat de controls per millorar la fotografia, els més importants son el d'exposició que ens permetrà aclarar o enfosquir la foto en general, el de les altes llums i el de les sombres. Les fotos més complicades son les que tenen tons molt clars al costat d'altres molt foscos, la càmera agafarà un valor promig de llum de manera que no es veuran bé ni els uns ni els altres.
Les icones dels controls poden variar d'un telèfon a un altre.
Aquí en tenim un exemple, a l'esquerra la foto original i a la dreta després d'aclarir les trufes i enfosquir la nata.
Val la pena practicar el comportament de cada un dels controls i fixar-nos en com actua cada un d'ells sobre les diferents parts de la fotografia.
La majoria de fotografies necesiten aclarir les parts fosques que s'han quedat sense detall.
Amb l'eina "Ombres" donarem llum a les parts mes fosques i guanyarem en detall.
Igualment amb l'eina "Llums" o "Reflexos", ens servirà per enfosquir les parts mes brillants posant de relleu ombres que semblaven invisibles.
En l'aspecte del color hem de ser molt curosos, les aplicacion estandar dels telèfons només permeten pujar o baixar la saturació de tots els colors en conjunt, en cas de necessitar alterar algún color concret haurem de recorre a Aps mes especialitzades o a l'ordinador.
Molt de compte amb les fotos hiper saturades, de colors irreals.